Pórek

Pórek

Oficiální název Pór zahradní (Latinský název Allium porrum). Jedná se o cibulovou zeleninu. Obsahuje éterické oleje s obsahem síry, které mu dodávají aroma a ostrou kořenitou chuť. Není ale tak štiplavý jako cibule.
Pórek je zimní zelenina původem z jižní Evropy.

Použití: 

Nejdříve odkrojíme kořínky a tuhé tmavé listy odstraníme tesně nad dělením. Pórek rozdělíme na bílou a zelenou část. Zelené listy rozebereme a řádně opereme. Obsahují mnoho betakarotenu a můžeme je použít jako zeleninu do polévek a vývarů nebo jako náhradu cibule.
Dolní bílou část můžeme upravit dušením, smažením, také jako podklad při pečení masa. Uvařený pórek přelitý máslem nahradí chřest. Výborná je též krémová pórková polévka.
Recepty s pórkem naleznete na konci textu.

Zdraví: 
  • podporuje chuť k jídlu
  • čistí žaludek a střeva od bakterií a kvasinek
  • podporuje tvorbu mladých vazivových tkání
  • podporuje prokrvování
  • pomáhá při žilních onemocněních
  • pozor někdy nadýmá
Nákup: 

Pór je v obchodech k dostání po celý rok. Čerstvý by měl mít uzavřené listy, pevnou konzistenci, stvol by neměl mít cibulovité rozšíření. Nesmí být pomačkaný, jinak začne hnít.

Skladování: 

V chladničce (v prostoru pro zeleninu) vydrží zhruba týden.