Olej olivový

Olej olivový

Olivovník se na Blízkém východě pěstuje již  8000 let  a poprvé to bylo pravděpodobně v Sýrii a na Krétě. Féničané šířily tuto plodinu po pobřeží Středozemního moře, Afriky a jižní Evropy. Řekové pěstování olivovníků dále rozšířily, ale byly to Římané, kteří pěstování toto univerzálního ovoce významně rozšířily.

Olivový olej se dělí na:

Extra panenský olivový olej - získaný za studena bez chemických přísad, má hladinu kyselosti 'méně než 1%: 1 gram na 100 gramů.
Panenský  nebo čistý olivový olej  - stupeň kyselosti tohoto oleje je přibližně 2%.
Olivový olej - skládá se z oliv "> olivový olej , který se přidává do rafinovaný olivový olej "> olej olivový panenský na zlepšení chuti. Maximální kyselost 1, 5%) .
Lisovaný olivový olej - má maximální hladinu kyselosti 1, 5% a je vyrobena z olivového oleje a z pokrutin, které se do něj přidávají. 

Použití: 

Používá se nejjednodušším způsobem, jako přísada na dochucení zeleninových salátů, pečení, grilování nebo smažení. Zvláště vhodný je pro pečení, navíc s citronem a octem, zpomaluje degenerativní procesy ve smažený jídlech.

Olivový olej na vaření, který je však méně hodnotné chuťi a méně odolný vůči vysokým teplotám na smažení, z jeho, ale protože jsou levnější.