Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec,recept
mtinka
2 hodiny
8
moučníky
střední
velikonoce
česká
pro děti

Suroviny

500 g
moučkový cukr
100 g
150 g
droždí
50 g
Cukr krystal
1 pol.lž.
250 ml
citrónová kůra
0,5 ks.
2 ks.
muškátový oříšek
0,25 čaj.lž.
vajíčko
5 ks.
rozinky
100 g
sekané mandle
50 g
plátky mandlí
Postup: 
Velikonoční mazanecVelikonoční mazanecVelikonoční mazanec

Odměříme si a do misek si připravíme všechny suroviny. Z 5ti vajíček použijeme 4 žloutky a jedno vejce necháme vcelku (4 bílky zbydou).

Droždí, lžíci cukru, 50ml mléka a lžíci mouky rozmícháme tekuta a necháme vzejít kvásek (kvásek zdvojnásobí svůj objem, tak pozor na nádobu v které ho zaděláváte :)

Do mísy prosejeme zbytek mouky, přidáme 4 žloutky a ostatní přísady - mimo plátku mandlí - nezapomeneme přidat i hotový kvásek.

Velikonoční mazanecVelikonoční mazanecVelikonoční mazanec

Vypracujeme těsto a necháme ho vykynout (klasika - na teplém místě, nebouchat s ním a nejlépe přikrýt čistou a suchou utěrkou, kyne cca 1h).

Vykynuté těsto si na vále ještě jednou pořádně propracujeme (rukama, né valečkem :) a vytvarujeme zněj bochánek, který položíme na pomaštěný alobal, který dáme na plech.

Připravený mazanec potřeme rozšlehaným vejcem (pořádně rozšlehaným), uprostřed mazanec nastřihneme do tvaru kříže (né po celé délce mazance - jen uprostřed - stříhat nůžkama či říznout nožem :), posypeme plátky mandlí a dáme prudce péct.

Pečeme 10 min, pak snížíme teplotu a pečeme dalších 15 min. Pak mazanec přikryjeme alobalem (aby se nám nepřipálil) a dopékáme dalších cca 15 min.
Testujeme špejlí zda je mazanec již hotový.

Po vychladnutí můžeme mírně cukrovat, ale jen pro ozdobu aby zůstal vidět lesk těsta.

Líbilo se? Sdílejte recept Velikonoční mazanec s ostatními.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Fill in the blank