Vánočka

Vánočka,recept
hela
3 hodiny a více

Suroviny

krupicový cukr
100 g
droždí
42 g
250 ml
vejce
2 ks.
žloutek
1 ks.
120 g
500 g
1 ks.
nastrouhaná citr.kůra
1 čaj.lž.
rozinky
2 hrst
nasekané mandle
1 hrst
Postup: 

Suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu.
Droždí s jednou lžící cukru roumícháme do řídké pasty. Přilijeme trochu vlažného mléka, potom i vejce, žloutek a promícháme. Postupně přidáváme sůl, mouku, máslo, zbylý cukr, citr. kůru, vanilkový cukr a teprve pak i zbylé mléko.
Těsto propracujeme vařečkou a potom na vále ještě 10 minut hněteme rukama. Vytvarujeme kouli, vrátíme do mísy a přikryjeme utěrkou. Těsto necháme kynout 3-4 hodiny. Potom znovu prohněteme a zapracujeme rozinky.
Těsto rozdělíme na 9 bochánků a vyválíme z nich stejně dlouhé prameny. Ze čtyř pramenů upleteme spodní patro, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Z dalších tří upleteme cop a položíme na první patro, navrch položíme stočené zbylé dva prameny. Konce posledního pletence zahneme pod spodek vánočky. 
Do vánočky zapícháme špejle, aby se nám nerozjela.Necháme kynout ještě 30 minut.
Předehřejeme troubu na 220 °C. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypem sekanými mandlemi. Necháme 10 minut zapéct, poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme ještě 30 minut.

Poznámka k receptu: 

Můžeme i pocukrovat moučkovým cukrem.

Líbilo se? Sdílejte recept Vánočka s ostatními.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Fill in the blank