Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně,recept
irenka
3 hodiny a více
8
hlavní chod
svátek
česká

Suroviny

hovězí maso-falešná svíčková
1 kg
slanina
5 dkg
Halali
640 g
3 ks.
petržel
1 ks.
celer
0,25 ks.
1 ks.
hladká mouka
2 pol.lž.
8 ks.
pepř černý celý
10 ks.
3 ks.
tymián
0,5 čaj.lž.
cukr krystal
2 pol.lž.
1 čaj.lž.
ocet
1 pol.lž.
voda
600 ml
3 dcl
olej slunečnicový
2 pol.lž.
Postup: 

Hovězí maso si omyji, odblaním a prošpikuji slaninou, nakrájenou na proužky. Nemusím použít celých 5 dkg, co zbyde, přidám do pekáče k zelenině. Nesolím ani nepepřím.

V kastrůlku si svařím nálev - 600 ml vody, koření, ocet, sůl, cukr a nechám vychladnout.

Kořenovou zeleninu oloupu, omyji a nastrouhám na hrubém struhadle, cibuli nakrájím na kolečka.

Maso vložím do pekáče, přidám halali i s nálevem, nastrouhanou koř. zeleninu, cibuli, popřípadě zbytek slaniny a zaliji studeným nálevem s kořením. Maso musí být v zelenině pěkně obalené i z vrchu. Takto to nechám naložené v lednici dva dny. Je dobré svíčkovou po prvním dnu v láku otočit.

Po dvou dnech vyndám maso, očistím od zeleniny na teflonové pánvi na malém množství oleje zprudka osmahnu, aby se zatáhlo. Vrátím zpět do pekáče a peču v troubě na 180 stupňů 2 - 3 hodiny až změkne. Občas obrátím a hlídám, aby se mi nevyvařila voda a nespálila zelenina. Jestli-že se voda vyvaří a maso ještě není měkké, podliji.

Hotové měkké maso vyndám a zabalím do alobalu, aby neokoralo a neochladlo. Pekáč dám na plotýnku, přivedu do varu, zahustím smetanou ve které jsem rozkvedlala hladkou mouku a krátce povařím. Podle chuti ještě osolím a osladím. Pak ponorným mixerem rozmixuji a ještě prolisuji přes jemné síto. Jestli-že je omáčka moc hustá, rozředím podle potřeby mlékem. Maso nakrájím na plátky, můžou se vložit do omáčky, nebo je prohřát v mikrovlnné troubě. Hotovou omáčku přihřeji ve vodní lázni (hrnec s omáčkou dám do většího hrnce s vodou), aby se nepřipalovala. Tak jí ohřívám i druhý den. Podávám s houskovým knedlíkem a na maso dám kopeček naložených brusinek.

Poznámka k receptu: 

Když do svíčkový nedávám halali, přidám do nálevu o jednu lžíci octu víc a použiji i víc kořenové zeleniny. Při dávkování zeleniny dávám nejvíc mrkve a nejmíň celeru.Může se také použít zmrazená zeleninová směs pod svíčkovou.

Líbilo se? Sdílejte recept Svíčková na smetaně s ostatními.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Fill in the blank