Mramorová bábovka

Mramorová bábovka,recept
irenka

polohrubá mouka 360 g
cukr krupice 240 g
máslo nebo rostlinný tuk 180 g
vanilkový cukr 2
kypřící prášek 1
mléko 6 pol. lž.
citrón 1
vajíčka 6
čokoláda na vaření 100 g
hrubá mouka

Postup: 

Změklé máslo, krupicový a vanilkový cukr ušlehám do pěny a vmíchám do ní žloutky.
V misce, dobře odmaštěné, ušlehám tuhý sníh.

Do připravené pěny vmíchám vlažné mléko, nastrouhanou kůru i vymačkanou šťávu z dobře omytého a chemicky neošetřeného citrónu a zlehka vmíchám sníh. Přidám mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchám.

Z hotového těsta odeberu cca čtvrtinu a obarvím jí kakaem.

Bábovkovou formu pečlivě vymastím, vysypu hrubou moukou a těsto do ní naleji.
Nejdříve bílé těsto, do prostřed hnědé a nakonec zase bílé.Špejlí můžu těsto trochu zamíchat, aby se vytvořilo hezké mramorování.

Formu vložím do nepředehřáté trouby a peču cca 30 minut. Abych si byla jistá, že je bábovka dobře propečená, propíchnu jí špejlí a když se nelepí ale drobí je hotová.
Upečenou jí nechám chvíli stát a pak jí vyklopím na mřížku, nebo dřevěné prkénko.
Aby se dobře celá vyklopila, položím na formu mokrou studenou utěrku a to i do komínku.
Nebouchám do ní, mohla by se srazit.
Po vyklopení bábovku ještě za tepla pocukruji.

Poznámka k receptu: 

Když chci bábovku vylepšit, pomažu jí po vychladnutí čokoládovou polevou a bílou čokoládou jí pocákám.
Čokoládovou polevu si připravím ve vodní lázni.
Do menšího plechového hrnku nalámu čokoládu na vaření přidám 50 - 100g másla, vložím do většího kastrolku s vodou a vařím tak dlouho, dokud se čokoláda nerozpustí.Zamíchám a mašlovačkou potřu. Na pocákání používám bílou cukrářskou polevu, kterou rozpustím v horké vodě v sáčku a ustřihnu růžek.

Líbilo se? Sdílejte recept Mramorová bábovka s ostatními.

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Fill in the blank